Tips til forhandling av lønn

Å forhandle seg frem til bedre lønn kan virke som en vanskelig og skummel oppgave, men det behøver ikke nødvendigvis å være så ille. I de fleste tilfeller ender man opp med et enkelt svar – enten blir det «ja» eller «nei», og alt for mange overdriver bekymringene sine når de skal ta denne samtalen. Føler du at du får for liten lønn i forhold til hva du har fortjent, så er det langt viktigere å ta praten med sjefen enn å gå rundt på jobb og irritere seg over dette! Her kommer vi med våre beste tips til forhandling av lønn.

Vær åpen og ærlig om hvorfor du fortjener bedre lønn

Det viktigste når man skal forhandle om høyere lønn, er at man legger det frem på en seriøs og ærlig måte. Her gjelder det bare å si det som det er – du synes selv at du fortjener høyere lønn for den jobben du gjør. Det gjelder naturligvis å ha noen argumenter som støtter opp om dette, og man bør kunne vise til resultater, arbeidsinnsats eller lignende som støtter opp om kravet ditt. Kanskje bør man også undersøke hva andre personer i samme stillings om deg tjener, slik at man har et utgangspunkt for lønnsøkningen.

For å øve seg på forhånd, så bør man øve seg på å bli komfortabel å snakke om penger. Er dette noe man ikke klarer å snakke om på privaten, så vil det også bli vanskelig å ta samtalen med sjefen. Her kan man godt oppsøke personer som jobber i tilsvarende stillinger i andre bedrifter, og ta en samtale med dem om lønn. På denne måten får du både informasjon, og du får øvd deg på å snakke om penger.

Still krav, men vær åpen for å forhandle

Du har naturligvis en viss pekepinn om hvor mye du ønsker å gå opp i lønn, og sjefen vil helt sikkert spørre deg om dette. Her gjelder det å være rimelig, men samtidig være kravstor nok til at du faktisk blir fornøyd. Samtidig må man være villig til å forhandle, og kanskje må man gå med på en lønn som var lavere enn forventet, men allikevel godt nok i denne omgang. Å spille «hardball» og true med oppsigelse dersom du ikke går opp i lønn kan anses som risikosport, selv om det i mange tilfeller viser seg å fungere. Da bør man dog være bra sikker på at man er uvurderlig for bedriften – eller være forberedt på å finne seg ny jobb.

I tillegg til selve forhandlingene om lønn, så gjelder det å vise seg den nye lønnen verdt allerede før du etterspør den. Her bør man virkelig yte maks på arbeidsplassen, og kanskje gjøre litt ekstra for at sjefen skal legge merke til det. Og da snakker vi ikke bare i en uke eller to, men over en lengre periode. Kanskje kan du påta deg ekstra ansvarsområder som gjør at du virkelig får vist frem din kompetanse?

http://www.tu.no/artikler/tre-trinn-til-hoyere-lonn/234708